Riangria.my

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda

5 Kebaikan Memulakan Perniagaan Dengan Menjual Barangan Taobao Secara Online

1. MODAL PERNIAGAAN ONLINE YANG SANGAT KECIL

Ya.. memulakan perniagaan secara online hanya memerlukan modal yang sangat rendah. Untuk memulakan perniagaan menjual barangan taobao secara online kita boleh memulakan dengan modal serendah RM500-RM1000 sahaja. Dari mendapatkan lesen perniagaan, menempah stok jualan di taobao.com, sehinggalah membuka fanpage atau laman web jualan, modal yang digunakan adalah sangat minima. Jika dibandingkan  kita membuka perniagaan secara offline seperti perniagaan membuka kedai makan atau restoran yang memerlukan kita menyewa premis, mengubah suai, membeli perabot, menggaji pekerja, mencari tukang masak, promosi, lesen perniagaan sehinggalah wang tambahan untuk menampung kerugian pada awal perniagaan. Modal perniagaan offline ini sangat tinggi berbanding berniaga secara online yang mengkhususkan menjual barangan dari taobao.com

 

2. PERNIAGAAN ONLINE BARANGAN TAOBAO TIDAK MEMERLUKAN KOS OPERASI YANG BESAR

Kos bulanan untuk memasarkan barangan taobao secara online  sangatlah rendah. Jika anda berniaga secara skala kecil, kos bulanannya hampir tiada. Bagi yang mempromosikan barangan taobao menggunakan laman facebook fanpage hanyalah mengeluarkan kos minima  bayaran untuk iklan di Facebook atau dapatkan ‘likes’ di fanpage. Mungkin anda boleh masukkan bil internet dan elektrik, tapi itupun kita gunakan untuk tujuan lain, bukan sahaja untuk perniagaan. Jika dibandingkan dengan perniagaan offline restoran  kos membayar gaji pekerja, bil elektrik dan air tetap perlu dibayar pada setiap hujung bulan. Ini belum termasuk lagi menampung kerosakkan pada perabot atau perkakas dalam kedai yang akan memakan keuntungan restoran anda. Oleh itu, memulakan perniagaan secara online adalah pilihan terbaik.

 

3. PENGURUSAN PERNIAGAAN ONLINE JUGA AMAT MENYENANGKAN

Pengurusan harian perniagaan online adalah lebih mudah. Untuk perniagaan online kecil-kecilan, stok boleh disimpan di bilik stor rumah. Kedai anda hanyalah dalam bentuk maya yang tidak perlu disapu dan dimop saban hari. Anda boleh bekerja dengan memakai baju biasa  sahaja tanpa perlu risau imej perniagaan anda tercalar. Sistem pembayaran hanya memerlukan anda membuka akaun online banking dengan bank pilihan anda.  Pemantaun perniagaan online juga adalah mudah. Anda hanya boleh menghubungi ejen taobao dari rumah atau pejabat sahaja untuk menempah barangan dari laman taobao.com. Pihak ejen taobao akan menguruskan tempahan anda dan anda hanya fokus mempromosikan barangan tersebut.

 

4. PERNIAGAAN ONLINE MEMPUNYAI CAPAIAN PASARAN YANG SANGAT LUAS

Mempromosikan barangan taobao anda tidak hanya tertumpu di satu tempat sahaja. Capaian pasaran perniagaan online anda amatlah luas. Jika anda menetap di Kuala Lumpur, pasaran perniagaan online anda bukan hanya di KL sahaja malah prospek pelanggan anda boleh di seluruh Negara atau luar negara.

 

5. PERNIAGAAN ONLINE BARANGAN TAOBAO TIDAK BERISIKO BESAR

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kos memulakan perniagaan menjual barangan taobao secara kecil-kecilan tidaklah besar. Kos boleh dianggarkan sekitarRM500-RM1000 sahaja.

Andai kata kalau perniagaan  online anda tidak berjaya pun, kita tidak terlalu sakit. Hilang RM500-RM1000 boleh dicari balik dengan senang. Jadi kita tidak terlalu takut untuk mencuba balik untuk berniaga.

Jadi, secara keseluruhannya, perniagaan  online adalah perniagaan yang paling sesuai dengan mereka yang tidak ada modal besar, tidak banyak pengalaman berniaga dan tidak mempunyai kesanggupan untuk menanggung risiko kerugian yang tinggi.

Jika anda berminat untuk memulakan perniagaan online barangan taobao, anda bolehlah mendapatkan ilmu perniagaan tersebut  melalui ebook Rahsia Taobao. Semoga anda berjaya dan terus berjaya.

 

PANDUAN LENGKAP MEMBORONG DARI CHINA

Blogged.my

3 Comments

Add a Comment
  1. kena rajin la wat promosi kalau nak jual barang online nih.
    titan recently posted…Panduan Kerja di SingapuraMy Profile

  2. Bagus ada list kebaikan sebegini mudah untuk buat pilihan khususnya pada yang baru berjinak dengan bisnes online
    Nur Razali recently posted…Purchase With Purchase (PWP) Promosi May 2017My Profile

  3. Marketing kena betul-betul power barulah sale akan meningkat dengan laju.
    Khairul Zamri recently posted…Mee Udang Pakar Paroi SerembanMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
riangria.my © 2016 Frontier Theme